Dolar 32,9449
Euro 35,7631
Altın 2.529,53
BİST 10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa 37°C
Açık
Şanlıurfa
37°C
Açık
Paz 38°C
Pts 40°C
Sal 39°C
Çar 39°C

Sivil toplum kuruluşları ne için var ve ne işe yararlar?..!

"REHA" Gazeteci-Yazar msayhan@msn.com
A+
A-
01.09.2021

İnanç, kültür turizmi ve medeniyetler başkenti, Peygamberler şehri  Şanlıurfa’mız günümüzden on bir bin yıl öncesine dayanan  tarihiyle Anadolu’nun eski kentlerinden biri olmasına rağmen yaşanabilir bir kent olamamış adeta yaşanamaz bir kent olma yolunda ilerlemektedir.

Bir kentin;  ulaşımdan sağlığa, eğitimden emniyete, sanayisinden tarımına kadar akıllara gelebilecek her alandaki gelişmişlik ve kalkınmada yol gösterici ve karar almada önemli görevleri olan Sivil toplum kuruluşlarımız neden temsil ettikleri halkın hak ve hukuklarını gözetmezler neden gözü kulağı olmazlar, neden “tabela” toplum kuruluşu olmanın dışına çıkamazlar. Yani sadece isim olması adına Sivil toplum kuruluşu makamı işgal edilerek, Şanlıurfa’ya sahip çıkılmamış yalnızca ve yalnızca memlekete ihanet edilmiş oluyor.

Sivil toplum kuruluşlarının görevi iktidarın, hükümetin, zenginin ya da güçlü olanın istediği projeyi hayata geçirmeyi desteklemek değil, halkın ve Şanlıurfa’ nın menfaatini, geçmişini ve geleceğini düşünerek bir lokomotif görevi görmeli, ilgili makamları harekete geçirmeli, uyarmalı, ikaz etmelidir.

Sivil toplum kuruluşlarımız bir an önce kendilerine gelmeli yeri ve konumu gereği önemlerini ve değerlerini benimseyerek hareket etmelidirler. Aksi taktirde Şanlıurfa gerek şehircilik anlamında ve gerekse tarihsel olarak ta kültürel anlamda hak ettiği konumda değildir. Bir çok değerini de yitirme safhasındadır.

Sivil toplum kuruluşlarımız  siyasileri değil, başkanları değil halkı arkasına alarak Şanlıurfa adına Şanlıurfa’ nın menfaati adına  Belediye başkanlarını  Milletvekilllerini yönlendirmeli  ve yapılan yanlışlara da dur deme cesareti gösterebilmenin yanı sıra sorunların çözümü adına alternatifler sunarak katkıda bulunmalıdırlar.

Velhasılı kelâm bir kentin gelişmesi ve kalkınmasında Sivil toplum kuruluşlarının önemi çoktur ve tartışılamazda.  Ama Şanlıurfa’da STK’ lar kendi  vasıflarını kullanamıyorlar. Gelene ağam gidene paşam mantığıyla hareket edilmeye devam edilirse hırsızlar hırsızlığına, arsızlar arsızlığına devam edecek ve Şanlıurfa’ ya yazık olacaktır.

Ve yine altını çizerek hatırlatmak isterim; STK lar bu memlekette hancı yerel idareciler ise hep yolcudur. Geçmişe dönüp bakın eski Belediye Başkanlarından hangisi Şanlıurfa’ da şu an. Bundan mütevellit günlük projelere ve ya seçimlik projelere aldanıp şakşaklamak yerine memleketin geleceğini düşünüp en az 100 yıllık bu memleketin hakkı olan projeler için yetki verilen vekillere, başkanlara varlığınızı hissettirmenizi  istiyor Şanlıurfa’ lı sizden.

Yaşanabilir sorunsuz bir Şanlıurfa görmek ümidiyle, vesselam…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.