Dolar 32,5406
Euro 34,9537
Altın 2.456,26
BİST 9.876,98
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa 33°C
Az Bulutlu
Şanlıurfa
33°C
Az Bulutlu
Cts 33°C
Paz 31°C
Pts 27°C
Sal 22°C

TARIM DANIŞMANLARINA SAHİP ÇIKALIM

A+
A-
26.01.2021

Kâhta Ziraat Odası Başkanı Fatin Rüştü Zorlu Turanlı, Milli Tarım projesinde yer alan Tarım Danışmanlarının ülke tarımına katkısını arttırmak için devlet kadrosuna alınıp, Tarım ve Orman Bakanlığı tarım politikalarında yer almaları gerektiğini söyleyerek tarım danışmanlarına sahip çıkılması gerektiğini belirtti.

Tarım danışmanlarının 7/24 saat çalışmaktan zevk alan kendisini çiftçinin geleceğine, ülkenin kazancısına feda eden tarım emekçileri olduğuna işaret eden Başkan Turanlı, 2020 yılında hükümetimizin yapmış olduğu bütçe görüşmeleri sonucunda tüm meslek görevlilerine belli oranlarında ücret artışı yapılırken, Tarım Danışmanları desteği 2019 yılında belirtilen oranda sabit kaldığını söyledi.

Milli Tarım projesinde yer alan Tarım Danışmanların ülke tarımına katkısını arttırmak için devlet kadrosuna alınıp, Tarım ve Orman Bakanlığı tarım politikalarında yer almaları gerektiğini söyleyen Turanlı, yapmış olduğu açıklamada;

“Tarım danışmanı, 18/4/2006 tarihli ve 5488 sayılı Tarım Kanununun 9 uncu maddesi, 8/9/2006 tarihli ve 26283 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerinin Düzenlenmesine Dair Yönetmelik dayanılarak Türkiye’de çiftçilerimize tarımsal konularda hizmet vermek üzere finansman olarak devletimizin desteklediğiyle yürütülmeye başlayan bir sitemdir.

Tarım danışmanlığı sistemi 2006 yılında resmi gazetede yayınlanarak başlayan, 2010 yılında Türkiye genelinde yaygınlaşan bu sistem 2013 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye Ziraat Odalar Birliği ile yapmış olduğu protokol doğrultusunda ziraat odaları tarım danışmanlarına istihdam alanı olmuştur. Bu protokol sayesinde ziraat odaları çoğu tarım danışmanlarına mesleğini yürütmek için istihdam kurumu olmuştur.

Tarım danışmanları, çiftçimizin tarım faaliyetlerini yürütülmesinde her zaman yanında olan, tarlasında bulunan ürünün sağlığı için dört mevsim, karlı çamurlu, soğuk ve sıcak günlerde 7/24 saat çalışmaktan zevk alan kendisini çiftçinin geleceğine, ülkenin kazancısına feda eden tarım emekçileridir.

Pandemi süresince tüm meslek kuruluşları evinde oturup, hastalığın geçmesini beklerken tarım danışmanları da çiftçilerimizin yanında olup,  ülkemizin aç kalmaması için mücadele eden neferlerdir.

2010 yılından itibaren Tarım Danışmanlık sitemin oturmasıyla çoğu gençlerimiz bu faaliyette yer almak için ziraat fakültesi veya tarım meslek okullarına yönelmiştir. Bu sistem sayesinde geleceklerini planladılar. Tarım Danışmanları evlendiler, evini kurdu, çocuk yaptı kısacası hayatını bu sistem üzerinde kurdular.

2020 yılında hükümetimizin yapmış olduğu bütçe görüşmeleri sonucunda tüm meslek görevlilerine belli oranlarında ücret artışı yapılırken, Tarım Danışmanları desteği 2019 yılında belirtilen oranda sabit kalmıştır. 2020 yılı  enflasyon oranı  %14,31 olarak belirlendi. Ama bu enflasyon oranı Tarım Danışmanları desteğine hiç yansıtılmadı. Tarım Danışmanları geleceğini bu faaliyete göre yürütürken sabit kalan ücret karşısında çaresiz kalmıştır. 

Milli Tarım projesinde yer alan Tarım Danışmanların ülke tarımına katkısını arttırmak için Tarım Danışmanlarını devlet çatısı altına alıp KTV şubelerimizin direktifiyle bölgesinde deneyim kazanan Tarım Danışmanlarını  devlet kadrosuna alınıp, Tarım ve Orman Bakanlığı tarım politikalarında yer almalıdır”diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.