Dolar 32,3744
Euro 35,0015
Altın 2.325,97
BİST 9.090,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa 26°C
Açık
Şanlıurfa
26°C
Açık
Cts 27°C
Paz 28°C
Pts 27°C
Sal 28°C

Şanlıurfa platformu Ankara temsilciliği;”Şanlıurfa’da Sportif Olta Turizmi Yapılsın”

A+
A-
12.10.2020

Şanlıurfa Platformu Ankara temsilcisi Abdullah Cengiz, büyük bir bölümü Şanlıurfa sınırları içerisinde bulunan Atatürk Barajının Halfeti, Hilvan arasında Sportif olta turizmine elverişli alanların turizme kazandırılması gerektiğini söyledi.

Cengiz yaptığı açıklamada; Atatürk Barajı Su Ürünleri Baş Mühendisliği Balık Üretim tesisi DSİ Genel Müdürlüğü GAP 15. Bölge Müdürlüğünün açıkladığı verilere göre 7 milyon pullu sazan balığı (Cyprinus sp.) yavrusu, 3 milyon endemik tür olan Şabut balığı (Barbus grypus) olmak üzere 10 milyon yavru balık Şanlıurfa’da üretilerek Bozova ilçesindeki DSİ 15. Bölge Müdürlüğü Su Ürünleri Tesisinden baraj göletlerine bırakıldı.

Şanlıurfa’da Dünya turizme katkı sağlamak için Sportif olta turizmi yapılabilir

Atatürk barajı dünya olta balıkçılarına tanıtılarak, inanç turizminde ve Doğa Turizminde, kapsamlı çalışma yaparak Şanlıurfa’yı jeotik evrim sürecinden itibaren bugüne kadarki tarihini tanıtma imkânı çıkar. Bunu şekilde Şanlıurfa’ya gelen turist sayısı da artmış olur. Yukarı Mezopotamya, Fırat havzası, Atatürk barajı temel alınarak, Urfa ve ilçelerini kapsayan Harita, illüstrasyon, fotoğraf çalışmaları olacak şekilde projelendirilip çalışma yapılabilir.

Dünyada 100 milyonun üzerinde olta balıkçı kitlesi var. Onların hepsi örgütlüler. Dernekler, vakıflarla Avrupa’da özelikle Amerika’da 60 milyon civarında orta boy olta balıkçısı var. Avrupa birliğinde üye ülkelerde de 20 milyon olta balıkçısı var. Bunların 5 milyonu dernek ve vakıflara üye olta balıkçı kitlesidir. Bunların ilgisini çekebiliriz.

Urfalıların Far Balığı dediği yukarı Elazığ yöresinde Fırat turnası dediği Mezopotamya inanç sistemine girmiş olan tanrı balıktır. Bunlar 300-400-500 kg ağırlığına kadar büyüyebiliyor. 1 metreyi aşkın boyu ile zıplayarak Yunus gibi yüzen görsel Show yapan Bir Balıktır. Değerli ve lezzetli bir balık olan aynı zamanda Yahudilerin kutsal kitaplarına girmiş olan Şaput balığıdır. Eğer dünyaya tanıtılarsa Balıkçıların dikkati Şanlıurfa’ya çevrilir. Tanıtım güzel bir çalışma ile yapılırsa kentimize Turist akını olur.

Ekim ayının başında başlayan ve Mayıs’ın son gününe kadar devam eden olta balıkçılığı, Atatürk Barajı kıyılarında yaşayan vatandaşların en önemli geçim kaynağı haline gelir.

Atatürk barajı kıyılarında, olta balıkçılık, potansiyel olarak güçlü bir turizm kaynağına sahiptir. Bu potansiyel, yerel sakinler için istihdam fırsatları olarak meydana çıkar. Aynı zamanda sürdürülebilir yaşam tarzı için uygun iyileştirme sağlanabilir. Alternatif turizmin bir türü olan sportif balıkçılık, yerel halk için sürdürülebilir yatırım fırsatları sunar ve onlar için büyük bir gelir kaynağı olur.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.